top of page

Kinderen en een nieuwe partner: de stiefouder

 

Ook al denk je wellicht bij de scheiding dat je nooit meer wil trouwen, kan het toch gebeuren dat je relatief korte tijd later een nieuwe partner krijgt.

De weg naar een goed lopend, stabiel stiefgezin kent net, als het ouderschap na scheiding, de nodige valkuilen. Ook hier geldt: wie deze weet te vermijden, kan veel narigheid voorkomen. Hieronder een aantal tips voor ouders en stiefouders.

 

Confronteer de kinderen niet te snel met een nieuwe partner.

Tijdens en na de scheiding hebben kinderen extra aandacht en steun nodig. En tijd om tot rust te komen en zich aan te passen. Een nieuwe vriend of vriendin van een ouder kan dan net even te veel zijn.

Je kunt je kinderen het beste pas kennis te laten maken met een nieuwe geliefde als het ernaar uitziet dat het om een serieuze relatie gaat. Het is handig als jullie elkaar eerst beter leren kennen, op de dagen dat de kinderen bij de andere ouder zijn.

Je kinderen kunnen je nieuwe partner wellicht niet accepteren

Kinderen willen dat hun ouders zich als ouders gedragen. ‘Daten’ past daar niet bij. Houd er dus rekening mee dat je kinderen zich er ongemakkelijk bij kunnen voelen. Verwacht ook niet dat ze even enthousiast zijn over je nieuwe relatie als je zelf bent. Houd in de gaten hoe de kinderen zich voelen. Wees er op voorbereid dat je kinderen zich enorm bedreigd kunnen voelen door de komst van een nieuwe partner. Nu moeten ze hun moeder of vader zomaar delen met iemand anders. Zijn ze minder belangrijk geworden? Het helpt de kinderen als je tijd met hen alleen doorbrengt waarin je iets speciaals met hen doet en hun alle aandacht geeft.

Vertel de andere ouder eerst dat je het aan de kinderen gaat vertellen.

Voordat je met je kinderen gaat praten dat je een nieuwe partner hebt dien je het eerst aan je ex-partner te vertellen. Spreekt dan af wanneer je het vertelt aan de kinderen en wanneer je de nieuwe partner gaat voorstellen. Het is voor de andere ouder vervelend om nieuws via de kinderen te horen. Verplaats je in je ex-partner: Hoe zou je dit zelf vinden?

Ga niet voorbij aan de gevoelens van de andere ouder.

Houd er rekening mee dat het voor je ex erg pijnlijk kan zijn als een vreemde zich als ouder van de kinderen gedraagt. Daardoor kunnen de emoties weer oplaaien.

Steun elkaar als partners (dat geldt zowel voor ouders als voor stiefouders).

Werk aan een sterke relatie met je partner. Meer dan in een ‘gewoon’ gezin moet de relatie tussen ouder en stiefouder tegen een stootje kunnen. Het is belangrijk dat ze elkaar steunen en een stevig team vormen. Regelmatig tijd voor elkaar vrijmaken, versterkt de band tussen hen. Dat bevordert ook de andere relaties in het stiefgezin.

Lees meer over stiefouders en stiefkinderen:

bijvoorbeeld het boek van Corrie Haverkort over stiefouders 'van woede naar redelijkheid, te vinden op https://www.stiefplan.nl/

bottom of page